Sivut

sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Pahaa mieltä ja oloa

Viikonloppu on mennyt ihan hujauksessa eikä niin mukavissa merkeissä. Päädyttiin miehen kanssa vähän riitelemään tuossa loppuviikosta, tosin onneksi se riita on jo saatu sovittua. Vieläkin se vähän kuitenkin kaivertaa takaraivossa, sillä aika vakavista asioista riideltiin. Menemättä liikaa yksityiskohtiin kyse oli tulevaisuuden näkymistä, joista meillä tuntui olevan hieman erilainen  käsitys. Tai luulin että meillä oli, mutta puhuttuamme pitkään pääsimme kuitenkin yhteiselle sävelelle. Sellaista se parisuhde joskus on, ei aina ruusuilla tanssia ja välillä pitää keskustella siitä, nähdäänkö yhteistä tulevaisuutta koskevat asiat yhä samalla tavalla.

Toinen asia, joka kirjaimellisesti on kaivertanut tuolla takaraivossa on migreeni. Auts ja auts. Join perjantaina illalla hieman punaviiniä, en tosin tiedä onko sillä mitään tekemistä tämän kanssa, mutta lauantaina aamupäivällä alkoi migreeni taas tuntua. Päätin kuitenkin lähteä salille suunnitelmieni mukaisesti, jolloin särky vain paheni. Eikä tietenkään ollut migreenilääkkeitä vielä ostettuna ja reseptit jäivät kotiin. Eilinen iltapäivä meni siis täysin sohvan pohjalla niin kuin tämäkin päivä suurimmaksi osaksi. Kävin aamupäivällä apteekissa ja söin pari tuntia sitten 550mg Miranaxia. Vaikutus tuntuu korkeintaan vähän. Olo on muutenkin tosi väsynyt ja voimaton. Nenäsumutetta en raaski ottaa ainakaan vielä...uskomatonta että yksi lääkeannos voi maksaa 7,5e...

Ärsyttää, olin perjantaina niin hyvissä fiiliksissä, ajattelin et tänä viikonloppuna relaan kunnolla ja nautin ja aloitan VIRKEÄNÄ ja levänneenä uuden viikon. Mulla oli myös hyvä tsemppi päällä liikkumisen ja ruokailujen suhteen. Nyt kaikki tuntuu et ihan sama ja blaah. Noh, ei huolta, huomenna aion aloittaa tänne sen ruokapäiviksen ja kirjaan tänne liikunnat samalla ylös niin eiköhän tässä jonkinlaisessa ruodussa tulla pysymään edelleen. Huomenna voisin  myös esitellä itselleni hyvin tärkeän motivaattorin liikkumisessa, eli sykemittarini <3 ostin nimittäin lauantaina uuden sykemittarin ja se on rakkautta!

Mutta huomiseen siis, toivottavasti migreeni olis sillon jo poissa! 


3 kommenttia:

  1. Moro,

    Nyt oli pakko tulla kommentoimaan , koska oon ite kamppaillut migreenin kanssa jo ...noh koko ikäni, niin kauan lapsuudesta kuin vain jaksan muistaa.

    Toivottavasti et pahastu seuraavasta, mutta koska huomaan heti pari juttua jotka pahentavat migreeniäsi.

    Ensinnäkin punaviini on yksi pahimmista, mitä migreenipotilas voi suuhunsa pistää. Tämä siksi ,että punaviini sisältää paljon tanniinia, joka laukaisee migreenikohtauksen.Toki tanniinia sisältävät myös monet muut alkoholijuomat kuten eräät viskimerkit. I know this, beacuse on kokeiltu ja en enää ikinä koske punaviiniin!!! Joten sinuna jättäisin kyllä sen punaviinin pois ihan ensimmäinsenä.
    Toisekseen mulla miranaxit ei ole koskaan auttaneet migreeniin. Kuukautiskipuihin ne on ihan ehdottomat, mutta migreeniin eivät auta. Paremman avun olen saanut panadol novum + burana caps yhdistelmästä. Kun tunnen säryn alkavan otan annoksella 2 x burana caps + 2 panadol novum. Otan pakkasesta kasvispussin, kylmäkallen, kkärin sen tyynyliinaan pistän pään päälle ja menen pimeään huoneeseen nukkumaan. Ikkunan voi avata raolleen, jolloin saat huoneeseen viileää raikasta ilmaa, joka ainakin mulla helpottaa oloa.Kun toimin näin, vältyn useimmiten ottamasta migreeniin tarkoitettua kohtauslääkitystä. Joskus kuitenkin särkylääkkeetkään eivät auta ja joudun lopulta turvautumaan kohtauslääkkeeseen, joka mulla on migard.
    Jos pahoinvointia esiintyy, yhdistän coctailiin vielä pahoinvointilääkkeen (primeran tai postafen, riipuen kumpaa on kaapissa)
    Kolmanneksi, jos sulla on migreeni päällä, tulossa tai migreenin jälkitilassa, sä et voi harrastaa kovaa liikuntaa. Rasitus pahentaa migreeniä heti. Itse pyrin välttämään kovaa liikuntaa, jos olo on vielä heiveröinen migreenin takia ja teen pieniä happihyppelyitä koirien kanssa ulkona, mutta ne hyvin kevyitä kävelyretkiä. Pyri välttämään kohtausken ollessa päällä, tulossa tai jälkitilassa seuraavia: kirkkaat valot (includin tietokooneen näyttö ja telkkarin välkkyvät valot, auringonvalo, discovalot jne), voimakkaat hajut (deodorantit, hajuvedet,hiuslakat, tärpätti, bensa jne), alkoholi, tujut lisäainepommit.
    Tärkeintä kuitenkin on ett opettelet itse tunnistamaan mikä sulla laukaisee migreenin ja sen jälkeen pyrit välttämään näitä asioita. Elämä helpottuu huomattavasti trust me. Olen elämäni aikana törmännyt vain kerran sellaiseen ihmiseen, jolla on pahempi migreeni kuin mulla ja voin sanoa, että mulla on aika paha ja vaikea.

    VastaaPoista
  2. Hei Fatcat,
    Kiitos pitkästä kommentistasi!

    Tosiaan tämä migreeniasia on minulle sen verran uutta, että kaikenlaiset vinkit ovat hyvinkin tervetulleita :)

    Ja tuo punaviini, niin herkullista kuin se onkin, se saa nyt jäädä täystauolle! Kun aloin nyt muistelemaan, niin joskus tosiaan päänsärkyä on saattanut tulla jo yhden-kahden lasillisen jälkeen, mutta empä pöljänä ole sitä aikaisemmin osannut särkyihin yhdistää.

    Tässä tosiaan pitää alkaa kiinnittämään huomiota entistä enemmän siihen, mitä olen tehnyt ennen migreenin tuloa, jotta oppisi tunnistamaan ne tekijät, jotka itselle sitä migreeniä aiheuttaa tai edistää. Stressi tuntuu olevan yksi aika vahva tekijä, mutta opetappa tällaista ikuista stressaajaa olemaan stressaamatta :D

    Mun migreeni on kyllä hyvin lievää sun migreeniin verrattuna, en voi ees kuvitella mitä ne sun säryt pahimmillaan on :( Mutta kiitos tosi paljon noista kaikista vinkeistä!

    VastaaPoista
  3. Heips taas,

    Hyvä jos sait jotain apua kommentistani. Ei se aina helppoa ole oppia tunnistamaan niitä laukaisevia tekijöitä. Se vaatii aikaa ja itseensä paneutumista. Itse pidin joskus päänsärkypäiväkirjaa, et milloin särkyä tuli ja mitä olin tehnyt sinä päivänä, syönyt ynnä muuta sellaista. Se opetti tunnistamaan laukaisevia tekijöitä aika hyvin. Kaikki rakastavat esim. kevättä mutta minulle se tietää pitkää migreeniputkea ennen kuin silmät taas tottuvat auringon kirkkauteen pitkän talven jälkeen.
    Migreeniyhdistyksen sivuilta löytyy muuten paljon lisää tietoa migreenistä: http://www.migreeni.org/

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...